Denna choklad tar 10 minuter att laga till och det är hur enkelt som helst.

Recept på rawfood choklad baserad på kokos

Denna passar perfekt under vitnertider, när det är kallt och man vill ha det lite mysigt. Dessutom vill kroppen gärna ha lite fett (bra fett) att förbränna när det är vintertider. Du kan krydda chokladen efter egna smaklökar, variera mängden kryddor och hitta på nya.

Grunden gör du med dessa tre råvaror

  • 4 stora matskedar ekologisk virgin kokosolja
  • 4 matskedar ekologisk kakao
  • 4 matskedar kokos-socker
  • Riven kokos efter behov

Lägg kokosoljan i en djup skål, nära spisen eller intill en platta som du ställer på värme. Poängen här är bara att få oljan i flytande form och den bara bli sådär 30 grader varm (hade vi inte varit noga med att det ska avra rawfood hade du kunnat hetta upp den direkt på plattan i en kastrull). Blanda sedan i kakaon och sockret, jag brukar använda en gaffel och trycka och vispa i någon minut så att det blir en gyttjig konsistens. Det är här du kan ha nytta av kokosflingorna, är konsistensen flytande så strö på av kokosflingor och massera in i smeten. Kokosflingorna dämpar också socker och choklad smaken som kan bli för intensiv. Tycker du vanligtvis om mjölkchoklad eller choklad som har under 70% kakao-halt så rekommenderar jag att blanda i kokosflingor, är du däremot den som gillar riktigt riktigt mörk choklad så minska ned på sockret lite och öka med ett par skedar kakao.

Kryddning

  • 1 tesked vanilj
  • 1/2 tesked chili (pulver eller flingor)
  • 1/2 kardemumma

Blanda i kryddorna i smeten, är det något av ocvan du inte har hemma eller inte tycker om så skippa den, chokladen blir supergod även utan dessa kryddor.

Ta ett smör papper och lägg ut smeten på den, med gaffeln eller en kniv smetar du ut så att lagret blir tjock, ungefär så tjock som en vanlig chokladkaka ska det vara. Sedan lägger du in smeten på smörpappret i frysen och du kan använda en bakplåt här också så att smeten ligger rakt. Låt den ligga där i 10 – 20 minuter, den ska inte frysa utan bara bli kall vilket gör att den stelnar. Men ta ut inte heller ut den för tidigt, för denna är extra god när den har blivit riktigt kall, temperaturen på den ska vara isig (precis innan den hinner börja frysa).

Tillval kryddning

Gör du en större sats så kan du testa dig fram för att hitta vad som matchar dina smaklökar allra bäst och detta kan du strö över delar av smeten. Havssalt, ta en nypa flingor och strö över eller prova med att strö över lakritspulver. Gör detta innan du ställer in den i frysen så fastnar det bättre.

Lämna ett svar