Härlig pumpasoppa med tomat och chili, recept hittar du längs ned på sidan.

Pumpor finns i många former och storlekar, alla går att äta men vissa är godare än andra.
De normalstora pumporna är dem som är godast enligt tycke. Följer du recept är det bra att ha med sig att står det att du ska använda en viss pumpasort så kan den bytas ut mot annan matpumpa av valfri sort. Såhär års karvas och urgröps i många pumpor för att skapa roliga och läskiga Jack-o-lantern, den vanligaste pumpan att göra dessa dekorationer och figurer av är den orangea jätte-pumpan. Denna pumpasort kan verkligen förtjäna sitt namn och få en vikt uppmät flera hundra kilo.

Odla pumpa

Halverad jätte-pumpa

Detta var mitt första år jag provade på att odla pumpa själv vid ~mosters~ lilla sommarstuga i Nyköping och jätte-pumpa och vinter squash var dem jag testade på med ett helt okej resultat och jätte god smak!

När du försår pumpa gör du det enklast i små krukor eller pluggbälte, för att fröet ska gro så snabbt som möjligt kan du hålla försök ställa sådden där det varmare än remstemperatur, ställ därför sådden på en fönsterbräda över element eller direkt på golvvärmen så ska du se av fröet kommer gro snabbare, när ett grönt blad tittar fram flyttar du sådden till ett så ljust ställe som möjligt med normal temperatur.


Förså pumpafrön så tidigt som i april-maj och plantera ut när jorden är ordentligt uppvärmd, tänk på att pumpa plantan tar ganska stort utrymme och räkna med när du planterar ut din planta att den vill ha ca 1 meter avstånd till sin närmaste plantkompis för att få plats.

Avhärda plantorna och vänj in dem vid kallare och hårdare väder än det sköna och skyddande inomhusklimatet innan du planterar ut dem. Detta görs så fort frostrisken är över.

Pumpaplantan är en mästare på att breda ut sig så se till att hålla avstånd när du sätter frö i marken eller planterar om dina babyplantor.

Planerar du att odla i kruka så måste du tänka på att ha en tillräckligt stor kruka, pumpa behöver mycket näring och är törstiga. Annars älskar pumpan sol och ljusa platser med väldränerad jord eller varför inte testa att odla direkt på komposten som också är ett framgångsrikt alternativ.
När en frukt börjar bildas är det viktigt att lägga något under pumpan så den inte har kontakt med jorden då den kan ruttna. Lägg en tegelpanna, tallrik eller ställ den på en upp och nedvänd kruka t.ex för att förhindra fuktskador och att frukten ruttnar. Ett tips om du har problem med sniglar som förövrigt tycker pumpa är smaskens är att odla dem på höjden, klättrandes upp på något, då får sniglarna lite svårare att hitta till blommorna och plantorna.
Vill du ha snabbare skörd och jämnare pumor till storlek så är 3 frukter tillräckligt på en planta för att alla ska hinna utvecklas ordentligt.
Bäst gör sig pumpan hållbar om den får sitta kvar på plantan så länge som möjligt, men tidiga sorter kan vara klara att skörda redan i juli.
Jag plockade av mina nu när den första frosten kom i mitten av oktober. Det som är fantastiskt med pumpan är att den även håller i flera månader i rumstemperatur efter du tagit in den eller inhandlat din pumpa.

Vinter squash som vilar på en bit tegelpanna och en trästock

Nyttig och näringsrik

Förutom att dem är roliga och man kan vara kreativ med dessa frukter så är dem också otroligt nyttiga och mättande utan att knappt innehålla något fett alls och få kalorier.
Proppfull med vitaminer. Höga halter C-vitamin, A-vitamin och kalium som skyddar och bygger upp kroppens immunförsvar bland annat.

Rå?

Javisst! Förutom att det går att laga pumpa på väldigt många olika sätt (soppa, gratänger, ugnsrostad, i sallader)går den också att äta rå!

Recept. Rå, så och då…

Och nu så… recept på super god höstvärmande pumpa soppa

Pumpasoppa toppad med kokoschips och pumpafrön

Höst het pumpasoppa med tomat

Hösten har verkligen tagit tag i Sverige nu och pumporna har skördats. Det börjas pyntas och urgröpas till fina halloween dekorationer och vad passar inte hösten bättre än just pumpa.

Jag älskar pumpasoppa och provade på en ny variant av pumpan jag odlat själv, det blev ingen superskörd men 5 ordentliga pumpor blev det ändå på min lilla försöks odling. Detta recept kan du göra med vilken pumpa som helst och om du ändå är av den kreativa typen som gröper ur dem till snygga dekorationer så passa på att ta tillvara på köttet.

Ingredienser:

1 butternut pumpa eller pumpa av valfri sort i normal storlek.

2 gula lökar

4 klyftor vitlök

1 röd chili

2 tomater

1/2 citron

400g kokosmjölk

5dl buljong

1 msk ingefärapulver

Såhär gjorde jag:

Kärna ur pumpan och skär bort skalet, dela pumpa köttet i minde bitar. Hacka gullök, chili och vitlök och fräs tillsammans med pumpan.

Strö i ingefärapulvret och buljongen, här använder jag ekologisk grönsaksbuljong utan jäst med vatten. Dela tomaterna och lägg i grytan, därefter häller du på kokosmjölken och låter ingredienserna koka upp under 10 minuter.

Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att pressa över en halv citron. Mums!

Lämna ett svar