Gluten & laktosfri fiskgratäng

Här om dagen blev jag så otroligt sugen på fiskgratäng. Tänkte först köpa en färdiglagad och värma på i ugnen men läste baksidan på innehållsförteckningen och vände direkt i mina tankar. Så köpte ingredienser för att slå ihop min första hemlagade fiskgratäng och den blev så lyckad så måste dela med mig här om hur jag gjorde den både gluten och laktosfri!

Jag tog så mycket som möjlig av det jag hade hemifrån som smaksättning. Och då jag varken vill ha mjölk eller mjöl i maten gjorde jag en liten specialare som blev riktgt god.

Recept på fiskgratäng (laktos- o glutenfri)

I botten av formen 

 • 1 morot
 • 1 fänkål
 • Bladspenat

Till såsen

 • 1 burk kokosgrädde
 • 1 tärning fiskbuljong
 • 1/2 kruka dill
 • 1 röd chili

Och själva fiskgratängen

 • Ett paket torskfilé
 • Skalade räkor
 • 1 kg mosad potatis
 • 10 körsbärstomater
 • 1/2 citron
 • Salt och peppar

Börja laga fiskgratängen

Sätt ungen på 200 grader.

Börja med att smörja formen med kokosolja.

Skär moroten i små tärningar och täck botten med morotstärningarna och bladspenat, ovanpå lägg den hackade fänkålen. Jag hade bara en ensam tanig fänkål kvar i grönsakslandet så jag använde mig av hela, inklusive stjälkar och dillen.

Mosa potatisen och smaka av med salt och peppar, spritsa eller lägg upp potatisen med en sked runt formens kant, det ska inte vara potatis i mitten av formen.

Lägg torsk filen i mitten av formen, toppa med skalade räkor och pressa på en halv citron.

Värm upp kokosgrädden i en liten kastrull och lägg i fiskbuljong tärningen, 1/3 kruka dill och en hel hackad chili. Spar resten av dillen till gratineringen. Värm upp under omrörning och när buljongen har lösts upp, ha i lite salt och peppar.

Häll såsen över fisken och räkorna och skicka sedan in i ugnen ca 20 minuter på 200 grader.

10 minuter innan det är dags att ta ut gratängen la jag på körsbärstomater runt om.

 

Lämna ett svar