eko kladdkaka

Ekologisk kladdkaka med fänkål och maräng

Course: Efterrätt
Portioner

4

portioner
Tidsåtgång

30

minutes

Det här fantastiska receptet har skapats av Marc DiBiaso, finalist i kladdkake-SM 2008. Det är ganska avancerat och passar bäst om du vill bjuda på nått litet extra. Börja med karamellsåsen, därefter marängsmeten och sist kladdkakesmeten.
Du bakar av kakan, tar ut den och häller på karamellsåsen samt spritsar marängerna ovanpå innan du bakar av den igen.

Ingredienser

  • 1 msk vaniljsocker

  • 1 ägg + 2 äggulor från frigående höns

  • 1 dl ekologiskt vetemjöl

  • 120 g ekologiskt smör

  • 4 msk Kung Markatta ekologiska kakao

  • Karamellsås
  • 1 msk fänkålsfrö

  • 0,75 dl ekologiskt strösocker

  • 1 tsk citronsaft från ekologisk citron

  • 1,5 dl ekologisk vispgrädde

  • Maräng
  • 2 äggvitor från frigående höns

  • 2 dl ekologiskt strösocker

  • 0,5 dl ekologiskt florsocker

  • 1 tsk mörk rom

Gör såhär

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Kolasås: Mal fänkålsfrön till pulver med en mortel eller kryddmal. Blanda fänkål med socker och citronsaft. Koka under omrörning tills blandningen har blivit ljusbrun.
  • Häll i vispgrädde, lite i taget, rör hela tiden tills du har fått en slät sås. Låt svalna.
  • Maränger: vispa äggvitorna tills du har många bubblor. Häll i strösockret och vispa till ett fast skum. Vänd ner florsocker och rom. Fyll en spritspåse med marängsmeten.
  • Kladdkaka: Mixa ägg, äggulor och socker luftigt i en bunke.
  • Smält smöret. Blanda ner kakaon i smöret. (Smöret tar fram smaken i kakaon.)
  • Sikta ner vaniljsocker och mjöl i bunken med ägg- och sockersmeten. Blanda.
  • Häll i smör- och kakaoblandningen. Blanda.
  • Häll upp smeten i en smord form med löstagbar kant. Baka 10 minuter. Ta ut kakan och häll på karamellsås och spritsa sedan på marängsmeten. Baka ytterligare 5-10 minuter tills marängerna fått färg.
    Låt svalna på galler.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *