Baka ekologisk kladdkaka

Ekologisk kladdkaka med fänkål och maräng

Det här fantastiska receptet har skapats av Marc DiBiaso, finalist i kladdkake-SM 2008.

Ingredienser

  • 1 msk fänkålsfrö
  • 0,75 dl ekologiskt strösocker
  • 1 tsk citronsaft från ekologisk citron
  • 1,5 dl ekologisk vispgrädde
  • 2 äggvitor från frigående höns
  • 0,75 dl ekologiskt strösocker
  • 0,5 dl ekologiskt florsocker
  • 1 tsk mörk rom
  • 1 ägg + 2 äggulor från frigående höns
  • 2 dl ekologiskt strösocker
  • 120 g ekologiskt smör
  • 4 msk Kung Markatta ekologiska kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl ekologiskt vetemjöl

Så här gör du

1. Mal fänkålsfrön till pulver med en mortel eller kryddmalare. Blanda fänkål med socker och citronsaft. Koka under omrörning tills blandningen har blivit ljusbrun.

2. Häll i vispgrädde, lite i taget, rör hela tiden tills du har fått en slät sås. Låt svalna.

3. Vispa äggvitorna tills du har många bubblor. Häll i strösockret och vispa till ett fast skum. Vänd ner florsocker och rom. Fyll en spritspåse med marängsmeten.

4. Sätt ugnen på 175 grader. Över- och undervärme om du kan välja.

5. Mixa ägg, äggulor och socker luftigt.

6. Smält smöret. Rör ut kakaon i smöret. Smöret tar fram smaken i kakaon.

7. Sikta ner vaniljsocker och mjöl i ägg- och sockersmeten. Blanda.

8. Häll i smör- och kakaoblandningen. Blanda.

9. Häll upp i en smord form med löstagbar kant. Baka 15 minuter. Ta ut kakan. Häll på karamellsås och spritsa sedan på marängsmeten. Baka ytterligare 15 minuter. Låt svalna på galler.